Måten du snakker til og med barnet ditt på, har en direkte innvirkning på måten barnet snakker med deg, i tillegg til hans eller hennes oppførsel. Jo mer du kan forbedre forholdet og kommunikasjonen deres, jo mer kan du hjelpe barnet ditt med ADHD til å bli voksen og mer ansvarlig.
Normalt samhandler foreldre og barn på en naturlig måte, og uten å tenke for mye på det. Når man har et stabilt og nært forhold hvor det er gjensidig respekt, tar man hensyn til hverandres følelser, og det er lett å kommunisere. Men hvis forholdet går gjennom en periode med konflikt, motstand og trass, er det lett at forholdet mellom foreldre og barn blir negativt påvirket. En av de beste måtene å komme ut av denne onde sirkelen på er å endre måten du og barnet ditt snakker med hverandre på.
Hvis situasjonen er anspent, kan negative følelser som sinne, frykt og forsvarsreaksjoner ofte forverre kommunikasjon for hele familien. Følelsene kan dukke opp i stemmeleiet ditt, kroppsspråket, handlingene dine og ordene du bruker.
Hvis du opplever slike følelser, eller føler at du blir anspent sammen med barnet ditt, så ta et skritt tilbake og:
Nå er du klar til å kommunisere dine ekte følelser på en rolig og positiv måte som ikke føles aggressiv.
Ingen liker å bli ropt til. Stemmen din har en direkte innvirkning på svaret du kan forvente deg. I samspill med barn som har ADHD, er det spesielt viktig å:
Mange barn med ADHD har hørt ordet «nei» så ofte at de ikke lenger legger merke til det før det har blitt sagt gjentatte ganger. Men det er mange alternativer – det trengs bare litt tankearbeid og øvelse. Dette kan du for eksempel si i stedet:
Det er like viktig å lytte som å snakke for å oppnå en god kommunikasjon mellom foreldre og barn. Lytt og ta hensyn til hva barnet sier, slik at begge får en gjensidig følelse av respekt og vennlighet. Her er noen gode lyttevaner:
Nøkkelen til gjensidig suksess er å sikre at begge parter vinner noe. La barnets styrke og energi jobbe for deg, ikke mot deg. Det er lettere å løse problemene hvis
Merk! Hvis du stiller spørsmål til ungdommene som får dem til å kommunisere med deg i stedet for at du gir kommandoer, motiverer det dem til å tenke gjennom situasjonen og inviterer til dypere diskusjon.
Jo mer positiv samhandling mellom deg og barnet ditt, jo bedre. Lek sammen, del interesser og fritidsaktiviteter, fordriv tiden og snakk når det ikke er andre planer enn bare å ha det hyggelig i hverandres selskap.
Personene på bildet har ingen relasjon til innholdet.