Du forlater nå nettsiden www.levemedadhd.info. Denne linken går til en nettside hvor vår Retningslinjer for personvern ikke gjelder. Klikk på OK for å gå videre.

Portrett av en voksen

Forstyrrelse av oppmerksomhet og aktivitet (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) ble tidligere bare ansett å påvirke barn. Nye funn tyder på at gjenværende ADHD-symptomer forekommer ofte i voksen alder.

Visste du?

Anslag tyder på at så mange som 50 % av barn med diagnosen ADHD selv i voksen alder vil ha symptomer som i betydelig grad påvirker faglig og profesjonell eller sosial funksjonsevne. Man regner med at hyppigheten av ADHD blant voksne er minst 2 %. ADHD hos voksne er altså langt fra en sjelden tilstand. (Kilde: Et liv i kaos - om voksne med ADHD. 2011.)

Det kan være vanskelig å forstå mennesker med ADHD. Den korte historien om Maria som har ADHD kan gi et glimt av deres verden.

Maria er 29 år gammel

Marias intelligens og personlighet gjorde det lett for henne å få jobb, men da arbeidet ble rutine og hun begynte å gå glipp av informasjon og tidsfrister, visste hun at det var på tide å søke videre.

Marias historie

Marias humor, energi, optimisme og fordomsfrie personlighet gjør at beundrere flokker seg rundt henne. Men å følge opp mål og forpliktelser er en helt annen historie. Gjennom årene har hun innsett at hun må betale en høy pris for sin filosofi om å «leve i øyeblikket». Marias talenter og arbeidsferdigheter gjør at hun beholder jobben, men før hun blir forfremmet har utålmodigheten hennes lagt hindringer i veien. Arbeid hennes er et rot. Hennes evne til å lese spillet under overflaten på kontoret er ikke-eksisterende, noe som gjør at lederstillinger ikke er aktuelle. Og når det kommer til intime relasjoner blir de sjelden langvarige.

Forstyrrelse av oppmerksomhet og aktivitet (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) ble tidligere bare ansett å påvirke barn. Nye funn tyder på at gjenværende ADHD-symptomer forekommer ofte i voksen alder. Anslag tyder på at så mange som 50 % av barn med diagnosen ADHD selv i voksen alder vil ha symptomer som i betydelig grad påvirker faglig og profesjonell eller sosial funksjonsevne. Å vokse opp med udiagnostisert ADHD kan ha ødeleggende virkninger i voksen alder. Voksne med ADHD har ofte en negativ oppfatning av seg selv, om at de er late, dumme eller gale. Riktig diagnose og effektiv behandling kan bidra til å øke selvtilliten, og forbedre arbeidsprestasjoner og ferdigheter, studieprestasjoner og sosiale relasjoner. (Kilde: Et liv i kaos - om voksne med ADHD. 2012.)

For noen innebærer identifiseringen av ADHD og forståelsen som følger etter en utredning en mulighet til å helbredes, få perspektiv på vanskelighetene, og få en bedre forståelse av årsakene til en rekke livslange symptomer.

 

Personene på bildet har ingen relasjon til innholdet.